SURF JAM YEA!

 Surfet har varit litet, men viljan stor. Lallarsurf på hög nivå.

SURF JAM YEA from thomlenning on Vimeo.


krystat ut de sista klippen från sässongen 2012-2013

sässongsslut 2012-2013 from thomlenning on Vimeo.

 

The Yeast Farmer

Hej Thundercrew!!
Nu har det bryggts öl igen, men denna gång har jag lagt fokus på uppodling av jästen. Jag har länge vart sugen på att odla jäst själv istället för att köpa ett paket färdigodlad jäst. Det är också ett sätt att spara lite pengar i längden eftersom jäst är ca 1/3 av kostnaden vid varje bryggning. Så jag blev väldigt glad när jag hittade jäst på agarplatta på humle.se från ett litet företag som heter Saccharolicious (http://www.saccharolicious.com/) som drivs av en snubbe i Uppsala (Keep it local!). Så jag köpte en burk med lite jästkolonier och odlade upp dem! Ölstilen som jag planerade att göra denna gång var en Amerikansk pale ale (Inte så local). Smaken är tänkt som en mix mellan Bederö bitter (Nynäshamns Ångbryggeri) och Sierra nevada pale ale. 
Recept: 
Malt/Mäskning
pale ale malt (Weyermann®), krossad, 5 kg
vetemalt (Weyermann®), hel, 0.5 kg
crystal malt (Thomas Fawcett), hel, 0.25 kg
Mäskning @ 65-68 C i 90 min.
Humle
Cascade humlekottar 2012, 7,5% alfa, 50 g 60 min (bittergiva)
Cascade humlekottar 2012, 7,5% alfa, 25 g 5 min (aromgiva)
Jäst
West Coast amerikansk alejäst på snedagar
Förkultivering med ljust torkat maltextrakt (Muntons), pulver, 500 g
 
Förkultivering av Jäst
Så här ser burken ut från Sacchorolicius:
 
I burken är det Agar gjord på vört och ett utstryk av jästkolonier. Man tillsätter lite steril vört skakar och ympar sen om till 500 ml steril vört, låt växa i 24 h.
Här är kulturen i 500 ml vört för för uppodlingen. 
Efter 24 h ympas kulturen om till 1 L ny steril vört och får växa ytterligare 24 h. Sen tar jag 10 ml av kulturen och tillsätter 15-30 % glycerol och pytsar ut i kryorör för frysning. Dessa rör kan man sedan använda nästa gång man ska brygga. Man tar då ett rör, tinar det och tillsätter till 500 ml vört så är odlingen igång igen. De återstående 1.5 L jästkultur används till att starta 25 L ölbryggning. 
Här är Kryorören redo för frysning. N uskulle man haft en -70 frys bara, så hade cellerna mått lite bättre. (Men det har jag sålart inte)
 
Bryggning!

Det räcker ju inte bara med jäst, nu ska här bryggas öl också! 
Jag mäskar in 5 kg pale ale malt med lite vetemalt och crystal malt och lakar ut 28 L vört. 
 
Humlen till detta kok blir som tidigare sagt Cascade. En klassisk amerikansk sort som sattes på kartan av Sierra Nevada Brewing company. Den ger klassisk Amerikansk ale smak. Tillsammans med den amerikanska alejästen tror jag att det blir en väldigt klar västkustsmak. 
 
Efter kokning kyler jag 24.5 L vört till 23 gr C, och syresätter väl. Sen häller jag i förkulturen på 1.5 L så jag får totalt 26 L för fermentering. Ger den ett sista skak, ställer in i garderoben och går och lägger mig.
Morgonen efter så bubblar det ymnigt i vattenlåset. Vi får se hur denna bryggd blir!
Uppföljning kommer om ca 4 veckor!
/TheYeastFarmer

Rickombergas Rackare

Nu är det dags för den rafflande uppföljningen av förra inlägget på öl-bryggning! Efter jäsning och efterjäsning var det dags för kolsyresättning. Först hade jag planerat att kolsyresätta med hjälp av champanjemetoden, dvs att man tillsätter lite socker när man buteljerar och låter jästen tillverka CO2 som löser sig som kolsyra. Men jag hade samtidigt studerat Sodastream-metoden (kolsyresättning från tub under tryck) som var tänkt som ett senare projekt. Men en kväll tänkte jag "What tha hell" jag måste ju grejja lite.. Så jag impuls köpte alla grejjor som jag hade planerat skulle behövas och körde på sodastream-metoden.
 
Vad behövs?
-armerad PVC-slang 6 x 11 mm
-corneliusfat, 18 liter (kulfattning)
-kulkoppling med nippel - gas
-kulkoppling med nippel - öl
-regulator till kolsyretub
-Trapetz-adapter (typ 2) för regulator till 425 g kolsyrepatron
-slangklämma Oetiker 11,9 mm, 10 st
-BeerGun flaskfyllare, Blichmann engineering.
-skarvnippel grenad "T-rör" plast 1/4" x 1/4" x 1/4"
Och så tvättade striliserade flaskor så klart, samt kronkapsyler och en kapsylerare!
 
Nu kör vi! Grönölet tappas upp på fatet och kolsyrematningen kopplas ihop. Därefter ställs rätt tryck in. Lösligheten för CO2 är temperaturberoende så därför gör jag lösningen i kylskåp vid ca 5 grader C. 
Ölet får sedan stå under kolsyre-tryck i 6 dagar för att det ska bildas jämvikt över vätske-gas fasen. 
Efter detta är ölet klart att drickas, men jag föredrar att ha ölet i flaskor istället för bara fat, så jag köpte även en flaskfyllare, så kallad beergun. Till den kan man koppla öltappen från fatet samt CO2 matning från kolsyretuben. Anledningen till att göra det är för att driva ut allt syre ur flaskan eftersom syre oxiderar ölet så att det får en kortare hållbarhet. 
Här har vi då ölfat kopplat till Beergun!
Och en close-up på fyllaren. Övre slangen med öl och undre med CO2. Först fylls flarran med CO2 sedan pumpas ölet i, och sen en liten därt CO2 i toppen innan kapsylen går på! Notera set up med Malins Tulpanvas som hållare. 
Och här har vi självaste T-kopplingen för att mata CO2 till fatet för drivning och till Beergun för fyllning.
Flaskor är striliserade och redo!
Baam! Ölet i flaska, på med kapsyl!
Rullar på
Klart!! 54 flaskor blev det från fatet på 18 L. Ca 1.5 L fick inte plats i fatet när jag tappade över men det drack jag upp som Real Ale!!
Här är slutresultatet! En Engelsk Pale Ale. Kallad Rickombergas Rackare.
(Gissa ursprunget på glasflaskan! )
Das war alles!
/Beertil

Bier Bauer Bauer braunes braun bier

 
Nu har jag bryggt öl! Efter en hel del rekande, letande, fixande och trixande så har det blivit dags att visa upp set-upen för brygget!
 
Ingridienser:
pale Ale malt, check
pale crystal malt Thomas fawcett, check
east Kent goldings humlekottar, check
london Ale jäst (wyeast 1028), check
 
så här blir uppställningen. 
Mäskning och vörtkok i 30 l gryta med induktionsplatta. Isolering från biltema! 
Lakning göres ner i jäskärlet med hjälp av woodpecker dubbelbotten och avtappningskran på kastrullen. 
Notera start kl8!
kylning av vörten görs med denna otroligt snygga plattvärmeväxlare! 
Ok nu mäskar vi. Observera att jag inte har klarat ut hur man vänder på bilder och har inte tid med det fär Siri är vaken och sur. Mäska är att få ut sockret ur malten för de icke lärda.
 
 
Efter en timmes mäskning, lakas mäsken ner i ett plastkärl. Dvs tappa av all vätska och fyll på mer 80 grader vatten, tappa, till man fått ihop ca 28 l vört.
 
 
Sedan hälls vörten tillbaka i kok kärlet och kokas upp..
 
 
Och Här kommer humlen in i bilden. Humlen slängs i när vörten kokar och får koka med i en timme.
 
 
Actionfoto av kokningen med humle! höll i det varma locket med ena handen och fota med andra!
 
 
Ok, kylning av vörten på g, plattkylaren inkopplad... Observera att vörten inte ska ner i glaset.. Det står bara där för att hålla slangen ren! 
nu blev det inte fler bilder denna kväll för som ni ser är kl halv 1. Och jag var klar vid 3.. Så jag orkade inte fota mer efter 1. Kort och gott, vörten kyls till 20 grader ner i jäskärlet. Jästen hälls i. Skaka runt för att syresätta. In i garderoben. Diska. Sova. Välling till Siri. Upp. Kolla om jäsningen startar..
 
 
Efterr ca 12 h jäser det som bara den. Men bilden är tagen + 24 h. 
 
 
Var på soptippen och skulle slänga lite gammalt skräp. Träffa en kille som skulle dumpa dom här flarrorna. Jag fråga om jag fick dom. Och det gick bra! Diskade och klara.
 
 
Sen var jag på loppis och hittade den hära skönheten som man kan tappa upp 5 l i. 
 
Det går bra nu!
vi får se om ölet går att dricka?! 
Over and out 
/ Danne Jang
 

mellandags-snowboard

det hände, inget jag är stolt över, men så var det... nu är det massa snö igen:)

mellandagssnowboard 2012 from thomlenning on Vimeo.


thunder heat, the #2 thunder treat!!!







ja vad mer kan tilläggas... det var en bra dag. jävligt  bra.

DIMO BLÜTZ 0155



kan varmt rekomendera låten "super-gallop" speciellt trummisens stil ca vid ca 4 min!

/multi instrumentalist from DIMO BLÜTZ

thunder treat 1




sk8 film från 07. Beeroende

Untitled from thomlenning on Vimeo.


den gamla godingen Turn Of!

Untitled from thomlenning on Vimeo.


HOWLING SAIN


så var det med det. nu är det nya tag.
å hej vad de går!

revy lenninger i Costa Rica

lite av varje från resan, en film på fina vågor från playa carmen där vi bodde i 11 dagar, dessa vågor var de bästa vi såg där. jag hadde ont i knät. sen är det lite surf från Manuel Antonio, där var det väldigt lättjobbat. man kunde plocka mängder med små korta rides. om man varit lite snabbare så hadde man kunnat klämma ut betydligt mer, men jag surfar inte snabbt. videon är svart första minuten :), lite som november brukar vara...

revy lenninger i Costa Rica from thomlenning on Vimeo.



Dansande Pistolen


casta rocka


Nu har jag hittat en dator att skriva ett inlagg pa, eftersom appen till iphonen inte funkar och eftersom blogg.se:s hemmsida inte funkar med lasplattan...
en sumering: det ar varmt som bara den, skont, men vi har ju pa tok formycket klader med oss, som vi far slapa runt pa. Vi har varit i Mal Pais till mandag. det ar ett litet sammhalle som ligger langs med en dammig grusvag. riktigt coolt. mer primitivt an vantat och definitivt mer dyrt. de sista 6 natterna bodde vi i ett eget litet hus precis vid stranden, vi fick lite specialpris om vi lovade att inte anvanda ACn inget varmvatten och ingen TV 90dollar per natt var anda ett bargin! just det rakt nedanfor huset padlade man ut till brytet i Mal Pais.

surfet so far, har varit utmanande. inte lika lattjobbat som jag trott och velat, men det ar ju svart att veta. jag har endast surfat tva bryt. Malpais och hermosa. hermosa var ett trevligt beach brake med bra tryck, barat surfat dar ca 40 min. Mailpais ar aven det ett beach brake med bra tryck. typ som socoro for er som var med... jag har kommit ut till lineup ca 6 ggr. och bara lyckats fa en bra vag dar ute. trots detta sa har det surfats en hel del. man kommer namligen natsan anda ut pa ca 7 min padling med duckdive var 15:de sekund och dar finns det vitvatten med face sa det racker att jobba lite med, sen blir det reeform pa insidan:)
Jag har aven lyckats knakca en brada, da jag dykte genom facet pa en setvag ute i lineup. lippen traffade tailen och brot av bradan pa mitten. wiiii. jag har aven ducxkdivat det djupaste nagonsin med en lite tunn 6'4" a for att bli uppplockad av den nagot storre settvagen pa ca 2 metersdjup och skickas over the fals och ner och in och in och ner och in. tror jag tittade upp brevid en badande familj i stranndkanten :)

efter allt surfande och dykande och padlande blev jag en dag utmanad av astor att simma under vattnet i polen. maste saga at mer som ett undervattensdjur har jag inte kant mig. at lungt simma tva langder med lite fuleri under tiden var inga problem! sjukt stokad.

Vi har sett valar. skolpaddor. odlor. jag sag en tva meter lang Boa orm. Vi har aven gatt pa en kuperad promenad till nagra kanda vattenfall i Montezuma. mycket bra. badade och klatrade. val hemma igen klev jag ur taxin och kande att mitt loparkna borjat lopa. jag gick in och javlar vad det drog i. var pa lordagen 12 och jag haltar fortfarande runt med bandage. inget surf altsa:(  javla kropp att javlas alltid.

pa mandagen lamnade vi MalPais for att vidga vara vyer, vi satte oss pa en snurrbat fullpackad med turister och sedan plojde vi ut in to the pacific. en ganska skumpig aktur pa ca 1,5 h som aktes lika mycket i luften som i vattnet. men det var kul nastan hela vagen, nu befiner vi os i Jaco. inte lica epic som Malpais, men anda ett annat Costa rica som var vart att se. for tillfallet smids det planer for vart vi ska harnest.

svammel svammel, skrammel skrammel.
detta var allt fran CIRKUS LENNINGER.
Dañsañde pistolen:

Cykelguf

Kalljäst kanel- och kardemummabulle med eko-presskaffe. Äppelfabriken Färingsö. Inte undra på att andra halvan av rundan gick finfint. Dagens tur blev 79,4km och med det har årets sträcka just passerat 3200km.
Tack för mig:

slurpelismask

Det bjöds vid tillfället på rostad lingongrova med smör, rögt räkost, sallad och saltade nachoschips.

image description

/Skåptrollkaren

Guf-gryta

Blomkål- och kikärtsgrytan är klar. Chutney och Creme fraiche på kanten. Ångbryggarölet sköljer ner.
Mjau mjau:

Essinge Guf

Jaaa! Snärtiga potatisar och ärtiga biffar med säsongens Gärdesta primörer. Okänd sås men välkänd dryck.
Jo jag tackar:
/Harry Kovärt

Gofika!

Det har blivit dags att posta några Guf! inlägg. Vi börjar lite smått med kvällens Gofika på Manhemsgatan.
(Kakan är ju given men gissa "såsen")
/Fikaper

HamayamaRam

Nymålad, nyhängd, avkädd. en Mc ram som fått sig en omgång helt enkelt.
sprutmålade med mycket bra resultat första hälften, sedan började pistolen skjuta små färgkluttar... eftersom jag är för snål för att ställa in sprutbilden på en bit kartong, så fortsatte jag förse hela ramen med färgkluttar tills jag återigen fått en ok sprutbild. Då var det bara att få på så mycket färg att allt flöt. det gick OK. efter inspektion bättrade jag med pensel på några ställen där inte pistolen kommit åt ordentligt. har nu inlett opperation puttsa och montera. det behövs ju lite nya grejor också, men just nu är det köpstopp! kanske kan hitta nån mc pryl i
Costa Rica:) 


image descriptionimage description
/DANSANDE PISTOLEN

iphone inlägg

image description

Nu kan man altså blogga med iphonen. bilden är på en postit med tanken om komande sässongs sattsning.
Thundercrew second breth. tror att en ny layout på sidan borde komma snart också. den som är nu funkar ju bara på vissa webläsare och skärmbredder tex.
/Dansande Pistolen


vattenlek med Lennanderz

vattenlek med Lennanderz from thomlenning off Vimeo.


Dansande Pistolen

filmen kanske kommer!


hamayama

Här har vi alltså utgångsläget på projekt "Hamayama Thunderbolt". Allt går som smort, så nu ska allt fett och smutts bort, sen ska jag putsa så gamla strumpor och kallingar yr. Sen blir det lite modellerande och förhoppningsvis träder en riktig pärla fram till nästa sommar.





Dansande pistolen


ÖlandSmöland

En helg i Juli begav de lärda sig till Öland. De lärdas barn var även med. It was, Bjärta och Däli, Anders och revy Lenninger som hadde ett rendezvous.
halvbra väder, bra sälskap, halvbra fikaställen, bra prognos som stämde halvbra, bra surf på söndag, halvbra svampplockning.


ute på surf



några snabba beslut och plötsligt satt vi i bilen. fulltankat, försiktigt possitiva, och mycket fokuserade på vinden i trädtopparna. ser tamt ut. vi kan taka jobbagobba med sin motorcyckel ute till försäljning för att vi palrade oss iväg. minst 6 timmar i bilen, för att kanska inte få surfa, brukar avskräcka. Men med dubbla agendor så var beslutet lätt. Vi kom hem med både lättare plånbok,fler fordon och blöt våträkt. speciellt tack till Ammy och Nilas som körde hem min bil, trotts den sena kvällen.

en sammanfattnign av filmen, är att vi behöver surfa mer om det ska bli nått njutbart att titta på.

/dansande pistolen

Vårens Psykling

Vårens cykling är avklarad. Sommaren är här och Vättern är runt hörnet. Dags för summering.

Det här är alltså vad jag pysslat med:
Årets första försök till cykling började i mitten på februari med dubbdäck och långkalsong. Några längre turer på is är inte att rekommendera. Jag cyklade upp och ner för en backe i Gröndal och det funkade ok med lurar och lampa.
Mars kom och backen, jag och Vispen var fortfarande kompisar.
Jenny, jag och Ramundberget var kul i mitten på mars men nyckelbenet gick åt! Hela V12 blev utan cykling.

I panik köpte jag en svindyr trainer som jag satte ihop framför TVn med ylande nyckelben. Det var inget kul att cykla inne. Nej usch tvi tvi. Varmt också. Det blev till att plocka ihop eländet och lämna tillbaks med anledningen: "alltså, jag har brutit mej här va. Så jag kan inte cykla på den här!"

I april testade jag Bianchin och första längre rundan. NICE! Sittande ner för att spara nyckeln körde Anders och jag körde runt ekerö.

Framför en fake-runsten på Färingsö. OBS! Brutet nyckelben 1,5 vecka!

Första veckan i maj är Uno Giro sporco sud(smustsiga södern). Jag var småsjuk veckan innan och snöt mej rejält under loppet. Som vanligt väldigt kul att köra fixietävling och Skåne var fint.
Fint i Skåne
Resten av maj varvades projekt i Skogstorp med olika lite längre rundor. En dag jobb-en dag cykel.
Den 14/5 Cyklade vi till mormor son bjöd på Pytt i stjärnhov.
I slutet av maj kom Yngaren runt deluxe. 15 mil i bra tempo gav mersmak. Anders och jag rullade in på plats 22 och 23!
Projekt:
Nu är det nu. Cykeln är servad och sadeln är smord.
180mil på 4057min sedan mitten av februari . I snitt 10,3mil per vecka. Det tar väldigt mycket tid att cykla!
Lite måste ha grejer. Classic Selle Italia Flite Sadel bl. a.
På fredag cyklar vi runt Vättern och det blir nog nice. Bröderna och jag somnar in i Mazdabussen fredag kväll och tänke starta någon gång vid 03-04.
Här är länk till min Funbeat sida!:




P4 muthafucka


http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3075212

8:26 in blir det intervju och låt.

/canterbury tales


ån2



its EPIC!
/gullfiber







storkök & feströk

Hej,
Thomas, Joel och Mats ska nu berätta vad som hände en vårhelg i Lindvallen. Allt började med en sen biltur som förde de tappra få, från Göteborg, Nyköping och Uppsala, till skidmeckat Lindvallen. Joel tog täten på västkusten, kanske smiskades det tyska järnet lite hårdare än det amerikanska, kanske sinkades Mats och Thomas av rasslande drivknutar och nostalgi middag på Mcdonalds i Hedemora. Joel var i varjefall mannen med nycklarna och vägbeskrivning när Thomas och Mats anlände till det bokade vandrarhemmet. Vandrarhemmet, var trevligt, med möjlighet till matlagning och middagsplatts. För ca 100 pers! Rostfritt, industridiskamaskiner,furumöbler, kastrullrumm,matbespisnings-besticklådor. Detta är storkök.

Åknigen bjöd på en hejdundrande kavalkad av boxar, räcken, hopp. Allt var på Lördagen höljt i en tjock dimma, acompanierad av vindbyar på ca 15m/s. Söndagen var bättre. Betydligt mer vindstilla och dimman låg tät och fin, ett lätt duggregn drog in över backarna just när vi trodde att dimman skulle ge sig.
-T"nu blev dimman tjockare"
-M "Det är nog för att den håller på att dra bort"
Detta var feströk.

detta är ett videomontage på allt som fastnade på övervakningskamerorna.

RSS 2.0